Żywa lekcja o kulturze Beskidów w Gminie Dębowiec

2017-07-11 10:26
Galeria

 

Minione niedzielne popołudnie było dla mieszkańców i przybyłych turystów niewątpliwie żywą lekcją o kulturze Beskidów. O tej kulturze, tradycji i wyrobie regionalnych produktów - serów owczych, opowiadał prezes Górali Śląskich Józef Michałek z Istebnej.

Początki produkcji sera są ściśle związane z udomowieniem i hodowlą zwierząt. Najstarszymi gatunkami, które udomowiono były woły, owce i kozy. To właśnie po wydojeniu owiec zaczyna się tradycyjny wyrób sera.

Do ciepłego mleka, które ma naturalną temperaturę około 36°C, dodaje się podpuszczkę – enzym trawienny, składnik soku żołądkowego, powodujący ścinanie się białka w mleku i wytrącenie masy serowej - proces ten nosi nazwę klagania mleka.

Licznie zgromadzona w parku publiczność mogła obserwować proces wytwarzania sera owczego - bundza, całość pokazu okraszona była ciekawymi historiami o góralskich tradycjach, kulturze, połączona z degustacją rożnych gatunków serów regionalnych oraz żentycy.

Piękna, słoneczna pogoda, urokliwe i uzdrowiskowe miejsce, góralskie brzmienia w tle i ciekawe opowieści rodowitych górali były niewątpliwie ciekawą propozycją na spędzenie niedzielnego popołudnia w Gminie Dębowiec.

Pragniemy serdecznie podziękować naszym gościom Józefowi Michałkowi oraz Marianowi Bocek za ciekawą prelekcję i prezentację oraz wszystkim przybyłym za mile spędzony czas.
Już dzisiaj zapraszamy na kolejny koncert zespołu Silesian Tyrol Band w najbliższą niedzielę tj. 16 lipca o godzinie 17.00 do Parku Jubileuszowego w Dębowcu. 

Facebook